Ga naar inhoud
 • Lokale en internationale initatieven

 • In de onderstaande clip krijg je een rondleiding door het Dagelijks Bestaan. Hierbij vertellen Linda en haar begeleider over hun ervaringen binnen het dagelijks bestaan.

 • In de overgang van jeugd naar volwassenheid hebben jongeren specifieke ondersteuningsbehoeften. De noodzaak van gerichte begeleiding in deze levensfase wordt zowel nationaal als internationaal in wetenschappelijke- en vakliteratuur onderkend. Verschillende landen ontwikkelen specifiek beleid voor deze doelgroep. In het buitenland wordt bijvoorbeeld gericht beleid ontwikkeld voor de leeftijdsgroep 15- tot 25-jarigen. Daarbij wordt ingezet op het verhogen van de leeftijdsgrens voor voorzieningen, om de jongeren de ondersteuning te kunnen bieden die zij nodig hebben bij de overgang naar volwassenheid. Een soortgelijke ontwikkeling is te zien in Nederland. De focus is verlegd van de overgang van 18-/18+ naar de bredere overgangsfase van 16 tot 27 jaar. Jongeren kunnen door versoepelde wetgeving langer aanspraak maken op pleegzorg en zorg vanuit de verlengde jeugdwet. Verder is de landelijke aanpak 16 – 27 ontwikkeld om gemeenten te helpen om het ondersteuningsaanbod voor jongeren vorm te geven.
  Wat gebeurt er landelijk en lokaal aan ondersteuning voor deze doelgroep? Welke ontwikkelingen vinden er plaats in Nederland? Wat kunnen we leren van de manier waarop andere landen de ondersteuning van deze doelgroep hebben ingericht?

  Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan bijlage 8 in: 
   

  Over 16-27.pdf

 • Opdrachten

 • Mogelijke opdrachten bij dit thema:

  • Analyseer de video waarin het Dagelijks bestaan wordt beschreven, welke elementen binnen deze organisatie zullen positief zijn als het gaat om het soepel laten verlopen van de overgangsfase van 16-27 jaar?
  • Ga in gesprek met meerdere collega’s op jouw stage, kijk wat zij doen op dit moment om de overgang naar volwassenheid soepeler te laten verlopen. Wat kan volgens jou nog beter?
    
Gelieve uw voor- en achternaam gebruiken
Gelieve uw student/werk email gebruiken
×
×
 • Nieuwe aanmaken...